header_vruchtbaarheid

Als je zwanger wilt worden

Bij regelmatig onbeschermd seksueel contact is de kans op een zwangerschap binnen 1 jaar ongeveer 80%. Deze kans wordt kleiner met het stijgen van de leeftijd. In elke menstruatiecyclus is de kans ongeveer 10-15% en het grootst rond de vruchtbare periode waar je eisprong plaats vindt. Dit is ongeveer 14 dagen voor de te verwachten menstruatie.  1 op de 6 paren heeft problemen met vruchtbaarheid. Uiteindelijk blijft ongeveer 1 op de 20 van de paren ongewild kinderloos.

Als u na ongeveer 1 jaar onbeschermd vrijen niet zwanger bent, of niet iedere maand een menstruatie (cyclus langer dan 35 dagen) hebt maar wel kinderwens, dan kunt u naar de gynaecoloog verwezen worden voor vruchtbaarheidsonderzoek. De gynaecoloog zoekt naar mogelijke oorzaken. Bij 30% van de paren ligt de oorzaak voor het uitblijven van de zwangerschap bij de vrouw, bij 30% bij de man, bij weer 30% bij beide. Bij 10% van de paren wordt geen oorzaak gevonden.  Uiteindelijk kan de gynaecoloog een behandeling voorstellen.

Een vruchtbaarheidsprobleem brengt veel emoties met zich mee. Iets wat eerst vanzelfsprekend leek, zwanger worden, wordt een proces van hoop, wanhoop en keuzes maken. Het raakt alle aspecten van het leven; met wie praat je er hierover? Hoe regel je eventuele afspraken op je werk? Wat doet het met je relatie en met jezelf?

Het kan helpen contact te zoeken met lotgenoten zoals b.v. via, een landelijke patiëntenvereniging paren met vruchtbaarheidsproblemen. Freya biedt ook veel informatie en komt op voor belangen van paren met vruchtbaarheidsproblemen. Meer specifieke informatie over de verschillende klinieken is te vinden op de fertiliteitsmonitor van Freya.

Ook bij het FIOM kunt u terecht voor vragen, o.a. over zwangerschap, kinderloosheid en adoptie.

Contact
Gerelateerd