header_verloskunde

Voordat je zwanger wordt


Zwanger worden vergt voorbereiding! Hieronder vindt u enkele folders van het RIVM met uitgebreide informatie. Kijk ook eens op onderstaande websites of download de apps voor iphone.

Zwangerwijzer

Straks zwanger worden

tl_files/Content/verloskunde/app-store-icon.jpg  Gezond zwangeren

tl_files/Content/verloskunde/app-store-icon.jpg  Gezonde baby


Roken
Stop ruim voordat u zwanger wordt met roken. Roken vermindert de vruchtbaarheid. Het vergroot de kans op vruchtdood, op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Roken én meeroken tijdens de zwangerschap verhoogt ook de kans op wiegendood. Ook het roken van cannabis en andere drugs kunnen ernstige problemen geven tijdens de zwangerschap. Voor mannen geldt dat roken de vruchtbaarheid vermindert, een eventueel positief effect op de zaadkwaliteit hoeft pas na 2 maanden duidelijk te worden. Ondersteuning in het stoppen met roken kunt u bij uw huisarts krijgen.

Foliumzuur
Slik dagelijks 0,4 of 0,5 mg foliumzuur vanaf vier weken voordat u zwanger zou kunnen raken tot en met de tiende week van de zwangerschap, dit verkleint de kans op een open ruggetje.

Medicijnen
Als u medicijnen gebruikt is het goed dat uw behandelaars en de apotheek weten dat u bezig bent met zwanger worden. Vaak wordt de hoeveelheid medicijnen aangepast of krijgt u een voor de zwangerschap veiliger medicijn. Gebruik en stop geen medicijnen zonder overleg. Gebruik ook geen medische crème of zalf of middelen die u zonder recept kunt kopen. Alleen paracetamol mag u zonder overleg gebruiken. Ook bij mannen moeten sommige medicijnen worden gestopt omdat ze schadelijk zijn voor de zaadcellen.

Ziektes
Ziektes of klachten die bij een mogelijke zwangerschap extra aandacht nodig hebben zijn bijvoorbeeld diabetes, hoge bloeddruk, schildklierziektes, epilepsie, trombose, astma, depressie en angststoornissen. Het is goed om dit samen te bespreken en zo nodig contact op te nemen met de specialist.


tl_files/Content/verloskunde/thumbnail_zwanger_worden.pngtl_files/Content/verloskunde/thumbnail kinderen krijgen.pngtl_files/Content/verloskunde/thumbnail folder zwanger!.png


Contact
Wanneer bellen?