header_verloskunde

Spontane miskraam

Als is vastgesteld dat uw zwangerschap niet meer in orde, is dit waarschijnlijk een grote teleurstelling. In medische termen noemt men dit een spontane miskraam of een spontane abortus. Een miskraam komt heel vaak voor. We weten dat ruim 15% van alle bekende zwangerschappen eindigt in een miskraam. De oorzaak is meestal een fout in de aanleg van de vrucht. Er is dan in het prille begin iets misgegaan met de celdeling. Soms wordt in dit geval geen vrucht aangetroffen, maar is alleen de moederkoek aangelegd. We spreken dan van een ‘windei’.

tl_files/Content/verloskunde/lege vruchtzak.jpgWat zijn de behandelmogelijkheden ?
Afwachten
Er zal eerst worden afgewacht. Het spreekt vrouwen aan om ‘de natuur zijn gang te laten gaan’. Het voordeel is dat u dan misschien geen medische ingreep nodig hebt. Wanneer er al bloedverlies was, is de kans zeer groot dat binnen een week tot 10 dagen de miskraam spontaan doorzet. De miskraam zelf kondigt zich meestal aan door toegenomen vaginaal bloedverlies. Dit kan soms heftig zijn. Vaak hebt u hevige menstruatiekrampen. In principe is het niet nodig om het vruchtje op te vangen voor onderzoek.

Als u een miskraam hebt, neem dan de dag daarna contact op met uw huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Als u heel veel bloed verliest of hevige krampen hebt, kunt u direct contact opnemen met uw huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Als u besluit af te wachten, maar het gaat u te lang duren, is het uiteraard ook mogelijk alsnog een curettage af te spreken!

Medicatie
U krijgt tabletten Misoprostol (Cytotec) voorgeschreven die u volgens een bepaald schema in moet nemen en/of vaginaal in moet brengen. 70 - 80 % van de vrouwen krijgt hierdoor een spontane miskraam. Voordeel hiervan is dat u hiervoor geen ingreep onder narcose hoeft te hebben. Met goede instructies kunt u deze behandeling doen.
Hier vindt u meer informatie over het gebruik van Misoprostol

Curetteren (schoonmaken van de baarmoeder)
Dit gebeurt onder narcose. Dit is een kleine ingreep. Hiervoor wordt u een aantal uren opgenomen op de afdeling Dagopname. U kunt meestal dezelfde dag weer naar huis. Tijdens de curettage wordt uw baarmoeder met een zuigbuisje schoongemaakt. 

Na de miskraam
Lichamelijk bent u snel weer hersteld. Meestal zult u vier tot zes weken later spontaan weer gaan menstrueren. Daarna kunt u als u dat wilt, proberen opnieuw zwanger te worden. Geestelijk gezien valt een miskraam nogal eens tegen. Het is normaal, dat u na de miskraam nog lang verdrietig bent. Vaak bent u dit ook nog als de omgeving allang vindt dat u hierover niet meer moet ‘zeuren’. U kunt dan reacties krijgen als: ‘Volgende keer beter... ’ of ’Ach meid, je bent nog jong...’ Aan de andere kant hoort u vaak van kennissen of familieleden dat zij ook één of meerdere miskramen hebben gehad.

Tenslotte

  • U zult zich ongetwijfeld afvragen of u er zelf iets aan kon doen dat het is misgegaan. Dit is vrijwel zeker niet het geval!
  • U krijgt een afspraak mee voor zes weken na de curettage. Uw gynaecoloog zal dan met u de uitslag van het onderzoek bespreken en eventuele vragen beantwoorden. Het is altijd verstandig om uw vragen alvast op te schrijven.
  • Als u eenmaal een miskraam hebt gehad, is de kans op een herhaling van een miskraam bij een volgende zwangerschap in het algemeen niet verhoogd.


Contact