header_medicijnen

Informatie over voorgeschreven medicijnen

Hieronder vindt u wat meer informatie en uitleg over medicijnen die wij regelmatig voorschijven. Onderstaande informatie is bedoeld als toevoeging aan de bijsluiter zoals u die van de apotheek ontvangt

Aldomet (Methyldopa)
Dosering: 3 dd 250-750 mg tablet
Informatie: Wordt gebruikt voor hoge bloeddruk in de zwangerschap en kraambed, belangrijkste bijwerking is vermoeidheid die van voorbijgaande aard is en mag gebruikt worden in combinatie met borstvoeding.
Belangrijk: niet op hetzelfde moment innemen als ferrofumaraat (ijzerpillen)

Adalat (Nifedipine)
Dosering: 1 dd 30-60 mg tablet (OROS)
Informatie: Wordt gebruikt voor hoge bloeddruk in de zwangerschap en kraambed, belangrijkste bijwerking is hoofdpijn die van voorbijgaande aard is. Dit middel gaat over in de borstvoeding maar u mag borstvoeding geven in combinatie met dit geneesmiddel na zorgvuldige overweging door u behandelend specialist.

Clomid (Clomifeencitraat)
Dosering: 1 dd 50-150 mg tablet
Informatie: gebruik voor ovulatiebehandeling, te gebruiken op cyclusdag 4 tot en met cyclusdag 8 (de eerste dag van de menstruatie is cyclusdag 1). Bijwerkingen zijn gevoelige borsten, opgeblazen gevoel en hoofdpijn. Gebruik van Clomid geeft een iets hogere kans op een miskraam. Gebruik ook foliumzuur om de kans op een open ruggetje bij de vrucht te verkleinen.

Indien u de behandeling in eigen beheer heeft dan dient u contact op te nemen wanneer de cyclus langer dan 35 dagen duurt (en een zwangerschap is uitgesloten) mogelijk is de Clomid dosering niet meer voldoende. Gebruik langer dan 1 jaar aaneengesloten wordt ontraden.

Ferrofumaraat
Dosering: 1-3 dd 200 mg tablet
Informatie: wordt gebruikt om bij bloedarmoede of een lage ijzervoorraad de hoeveelheid ijzer aanwezig in het lichaam te normaliseren. Voor een goede werking is het aan te bevelen om de tabletten 1 uur vóór of na het eten in te nemen bij voorkeur met sinaasappelsap. De ontlasting zal donker verkleuren, Obstipatie of diarree kan optreden, aanpassing van de dosering kan dan in overleg worden gedaan. Vermijd gelijktijdig gebruik met maagzuurremmers, Aldomet en enkele soorten antibiotica. Innemen van de ijzertabletten 3 uur na inname van maagzuurremmers, Aldomet of antibiotica is geen bezwaar.

Foliumzuur
Dosering: 1 dd 0,4 of 0,5 mg tablet voor iedereen die zwanger wil worden.
Dosering: 1 dd 1 mg tablet bij meerlingzangerschap.
Dosering: 1 dd 5 mg tablet voor iedereen die zwanger wil worden en een verhoogd risico op een neurale buis defect (open ruggetje).
Informatie: te gebruiken vanaf 4 weken voor de zwangerschap tot de 10e week van de zwangerschap. Indien het een meerlingzwangerschap betreft gebruikt u het tot het einde van de zwangerschap (in combinatie met ijzertabletten).

Menopur
Dosering: 1 dd 37,5-150 EH als lokale injectie.
Informatie: dit middel wordt gebruikt ter stimulering van eicelrijping bij vruchtbaarheidsbehandeling. Bijwerkingen kunnen zijn; opgeblazen gevoel, misselijkheid, buikpijn, diarree of kortademigheid en verminderde urinproduktie (overstimulatie). Overstimulatie wordt bij de vruchtsbaarheidbehandelingen in het Antonius Ziekenhuis bijna nooit gezien.

Cytotec (Misoprostol)
zie onder spontane miskraam en informatiefolder misoprostol.

Pregnyl (Choriongonadotrofine)
Dosering: eenmalig 5000 eenheden onder de huid of in de spier injecteren.
Informatie: wordt gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen ongeveer 36-42 uur voorafgaand aan de inseminatie.

Provera (Medroxyprogesteron)
Dosering: 1 dd 10 mg tablet
Informatie: de meest gebruikt indicatie is om een onttrekkingsbloeding (menstruatie) op te wekken. Het kan nodig zijn om voorafgaand een zwangerschaptest te verrichten om uit te sluiten dat u zwanger bent. De tabletten worden gedurende 10 dagen gebruikt. Na afloop van de kuur zal enkele dagen later een menstruatie op gang komen. De dag dat de menstruatie begint is dan weer cyclusdag 1. Deze kuur wordt nog wel eens voorgeschreven bij het gebruik van Clomid indien de spontane menstruatie niet op gang komt. Er zijn ook andere indicaties zoals bijvoorbeeld het uitstellen van de menstruatie, u zult dan in overleg, langer doorgaan met de kuur.

Puregon (Follitropine)
zie onder vruchtbaarheidbehandeling.

Trandate (Labetalol)
Dosering: 3 dd 50-200 mg tablet
Informatie: Wordt gebruikt voor hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap en kraambed. Bijwerkingen kunnen zijn; hoofdpijn, misselijk en duizeligheid. Bij hogere doseringen kan het zo zijn dat uw baby ter observatie opgenomen wordt bij de kinderartsen wegens verlaagde bloeddruk en langzame hartslag bij uw baby; dit komt in de praktijk zeer weinig voor. Dit middel gaat over in de borstvoeding maar u mag borstvoeding geven in combinatie met dit geneesmiddel na zorgvuldige overweging door u behandelend specialist.

Contact
Huisarts of apotheek