header_gynaecologie

Hevige menstruaties

  •  Oorzaak 
  •  Onderzoek 
  •  Behandeling 

De hoeveelheid menstruatiebloed is onder andere afhankelijk van de dikte van het opgebouwde baarmoederslijmvlies. Door de eierstokken gemaakte hormonen verzorgen de opbouw van dit slijmvlies. Bij een daling van de hormoonspiegel stoot de baarmoeder het slijmvlies af. Hierbij ontstaat een bloeding: de menstruatie. Naarmate de overgang nadert, maken de eierstokken onregelmatiger hormonen.  Daardoor wordt soms heel veel slijmvlies opgebouwd, dat bij afstoting een sterke bloeding geeft. Bij pilgebruik blijft het slijmvlies vaak dun; het bloedverlies is dan minder dan bij een natuurlijke menstruatie.

Veranderingen in de baarmoederholte  bijvoorbeeld door de aanwezigheid van een poliep of een myoom  (vleesboom) hebben nogal eens overmatig bloedverlies tot gevolg.  Bij 60% van de vrouwen vindt de gynaecoloog geen duidelijke verklaring voor het hevige bloedverlies.

Gynaecologisch onderzoek

Bij het gynaecologisch onderzoek bekijkt de gynaecoloog via een speculum (eendenbek) de baarmoedermond. Daarna wordt een vaginaal toucher (inwendig onderzoek) verricht. Hiermee beoordeelt de arts globaal grootte en vorm van baarmoeder. Ook zijn eventuele afwijkingen aan de eierstokken te voelen.

Bloedonderzoek
Bloedonderzoek is mogelijk om bloedarmoede, ijzergebrek of afwijkingen in de bloedstolling op te sporen.

Echoscopisch onderzoek
Bij een niet al te grote baarmoeder geeft echoscopisch onderzoek via de vagina de beste informatie over eventuele afwijkingen van de baarmoeder of de eierstokken.

Hysteroscopisch onderzoek
Een hysteroscopie is een onderzoek waarbij de gynaecoloog met een dun kijkbuisje (hysteroscoop) in de baarmoeder kijkt. Eventuele poliepen of vleesbomen van de baarmoederholte zijn dan goed in beeld te brengen. Dit onderzoek wordt gedaan op het dagbehandelingscentrum.

Als de gynaecoloog afwijkingen vindt die het hevige vloeien kunnen verklaren, zoals poliepen of vleesbomen in de baarmoederholte, bespreekt hij of zij met u of het mogelijk is ze te verwijderen en hoe dit kan gebeuren. Als de gynaecoloog geen duidelijke verklaring voor de hevige menstruaties vindt, zijn verschillende behandelingen mogelijk: behandelingen met medicijnen, al of niet met hormonen, of een operatieve behandeling.

Bij de meeste behandelingen worden de menstruaties minder hevig en soms is er helemaal geen bloedverlies meer. Het effect van de behandeling op langere termijn is niet altijd blijvend. Het is niet altijd te voorspellen welke behandeling voor u het meest geschikt is. Doorgaans adviseert de gynaecoloog met een van de minst ingrijpende behandelingen te beginnen. Verwijdering van de baarmoeder komt meestal pas als laatste mogelijkheid ter sprake. U kunt de voor- en nadelen van de verschillende behandelingen met de gynaecoloog bespreken.

Hormonale behandeling zoals gebruik van de anticonceptiepil of een ander preparaat zal ter sprake komen; evenals gebruik van de Mirena spiraal of het Implanon implantatiestaafje.

Operatieve behandelingen van het baarmoederslijmvlies of Novasure-behandeling. Behandelingen van het baarmoederslijmvlies hebben als doel het verwijderen of vernietigen van dit slijmvlies. Immers, als van dit slijmvlies weinig of niets meer over is, kan het ook niet worden opgebouwd en bij de menstruatie afgestoten. Deze ingreep wordt in dagbehandeling verricht, ofwel op het behandelcentrum met lokale verdoving, ofwel op de operatiekamers onder narcose. In het laatste geval zal u eerst gezien worden op het pre-operatieve spreekuur (POS) van de anaesthesist.

Een definitieve oplossing is om de baarmoeder te verwijderen; dit gebeurt bij voorkeur via een kijkoperatie met als grootste voordeel de snelle hersteltijd. Mocht dat niet mogelijk zijn dan is het vaginaal verwijderen van de baarmoeder of verwijdering via de buikwand (bikinisnede) een optie. Indien de baarmoeder erg groot is zal de baarmoeder via een rechtopstaande snede (schaambot-navel) verwijderd worden.

Hevig bloedverlies is een vervelende klacht, maar zelden levensbedreigend. U hebt dus tijd om tot een weloverwogenbeslissing te komen. 

Achtergrond informatie kunt u vinden in de NVOG folder

Contact