header_vruchtbaarheid

Advies vóór het zwanger worden

Levensstijl en zwangerschap
Vaak vragen vrouwen zich af wat ze zelf kunnen doen om hun zwangerschapskans te vergroten. Een ongezonde levensstijl kan van invloed zijn op de kans om zwanger te worden.

Overgewicht kan een probleem zijn. Hierdoor kan een onregelmatig cycluspatroon en een eicelrijpingprobleem ontstaan. Tijdens behandeling zijn er meer medicijnen nodig en slaagt een behandeling minder goed.  Daarnaast is er een verhoogde kan op miskramen en een verhoogd risico op problemen tijdens de zwangerschap. Afvallen kan deze problemen verminderen en ook al bij een gewichtsreductie van 5 tot 10%. Het gaat er namelijk niet om dat er een bepaald eindgewicht is bereikt maar dat u aan het afvallen bent. Dan al gaat uw lichaam beter om met de problemen die ontstaan door overgewicht. Meer hierover kunt u lezen in de folder ‘kinderwens & gewicht’

Ook roken, alcohol en drugsgebruik kunnen de zwangerschapskans nadelig beïnvloeden. Als vrouwen roken verouderen hun eierstokken, de kwaliteit van de eicellen wordt minder waardoor ze minder snel zwanger raken. Een behandeling is minder effectief en uiteindelijk raken ze eerder in de overgang. Bij mannen worden de zaadkwaliteiten nadelig beïnvloedt. Ook als er wel een zwangerschap ontstaat  zijn er meer problemen. 
Alcohol heeft een nadelige invloed op zaadcellen en eicellen met negatieve gevolgen voor de kans op zwangerschap en de zwangerschap zelf. Beide zijn schadelijk voor de baby, ook bij dagelijks alcoholgebruik van slechts 1 glas.
Drugs verminderen de vruchtbaarheid en geeft zwangerschapsproblemen. Een baby heeft heel veel last van het drugsgebruik van de moeder en moet na de bevalling ‘afkicken’ maar ook op latere leeftijd ontstaan problemen als het gevolg van dit gebruik in de zwangerschap. Stoppen met roken, alcoholgebruik en drugs kunnen deze problemen weer verminderen. Meer hierover kunt u lezen in de folder ‘kinderwens & roken/alcohol/drugs.

Ook de leeftijd van de moeder speelt een grote rol. Boven de 35 jaar en zeker boven 40 jaar is de spontane kans op zwangerschap en na behandeling kleiner, en treden er meer miskramen op. Ook is het risico op lichamelijke problemen tijdens de zwangerschap groter. Als u kinderwens heeft moet u het zwanger worden niet te lang uitstellen. Meer hierover kun je lezen in de folder ‘kinderwens & leeftijd.

Medicijngebruik en zwangerschapswens
Wanneer u chronisch medicijnen gebruikt is het verstandig al voor een zwangerschap met je huisarts te overleggen over eventuele risico’s in de zwangerschap. Zo nodig kunnen jullie samen besluiten hierin aanpassingen te doen om je optimaal voor te bereiden op de zwangerschap, waarbij de aandoening waarvoor u de medicijnen gebruikt niet uit het oog mag worden verloren. Zo nodig kunt u ook bij kinderwens al verwezen worden voor een preconceptioneel advies naar de gynaecoloog.

Met name van medicatie voor psychische klachten is het bekend dat dit van invloed kan zijn op de zwangerschap en op de baby na de bevalling. Toch is stoppen of wijzigen van deze medicatie niet altijd een goede keuze. Bij vragen hierover is het mogelijk onze speciale POP-poli (Psychiatrie-Obstetrie-Pediatrie) te bezoeken. Tezamen met de gynaecoloog, kinderarts  en psychiater wordt met u uw situatie beoordeeld. U krijgt informatie over de risico’s, mogelijkheden t.a.v. begeleiding tijdens en na de zwangerschap,  en over de keuzes die er in uw situatie het beste kunnen worden gemaakt. 

Foliumzuur
Als u vanaf de bevruchting tot een zwangerschapsduur van 10 weken dagelijks 0,4 mg foliumzuur inneemt wordt de kans op een kind met een neurale buisdefect (open ruggetje) vermindert met een derde. In Nederland werd, toen er nog geen foliumzuur werd geadviseerd ter preventie, 1 op de 700 kinderen met een neurale buisdefect geboren. Door het gebruik van foliumzuur is dit sterk verminderd. Omdat u nooit weet wanneer de bevruchting gaat plaats vinden wordt er geadviseerd het foliumzuur al in te nemen als er kinderwens is.

Lees ook meer op ZwangerWijzer

Contact