header_gynaecologie

Planning van de Essure sterilisatie

De Essure procedure wordt verricht de dagen direct aansluitend op uw menstruatie tot maximaal de 10e dag van de menstruele cyclus. Hierbij wordt uitgegaan van het feit dat de eerste dag van de menstruatie de eerste dag van de menstruele cyclus is. De reden dat de Essure procedure in deze periode van de menstruele cyclus wordt gedaan is dat er tijdens de menstruatie geen goed zicht is in de baarmoeder vanwege bloedverlies. In de periode na de 10e dag is het slijmvlies van de baarmoeder te dik geworden voor een goede en veilige procedure. In de praktijk zal dit meestal cyclusdag 6 tot en met cyclusdag 10 zijn.

De planning gaat altijd via bureau opname : 0515-48 82 10 – Route 2

Er zijn drie situatie denkbaar:
1. U gebruikt de anticonceptiepil: In overleg met bureau opname kunt u desgewenst de pil vijf dagen eerder stoppen of zelfs vijf dagen langer doorslikken om de menstruatie te plannen, dit is medisch geen bezwaar. Ook kan het zo zijn dat u de pil al langer 'doorslikt'; in dat geval kan de sterilisatie te allen tijde uitgevoerd worden.

2. U gebruikt geen anticonceptiepil: ook dan zal de planning ook via bureau opname gaan maar is het natuurlijk niet mogelijk om de menstruatie te vervroegen of uit te stellen. Dit geldt ook als u een koperspiraal of Mirena®spiraal heeft. De spiraal kan overigens tijdens de meeste procedures blijven zitten en hoeft dus pas 3 maanden later verwijderd te worden. In sommige gevallen zal de spiraal tijdens de procedure verwijderd moeten worden en is een andere vorm van anticonceptie noodzakelijk voor de duur van 3 maanden.

In beide gevallen is het de bedoeling dat u met het Bureau Opname contact opneemt wanneer u bent gaan menstrueren.

3. U heeft een Mirena spiraal waarbij u geen menstruatie meer heeft of u bent in de (borstvoedings)periode vlak na de bevalling. De sterilisatie kan dan te allen tijde gepland worden via bureau opname.

Soms kan in de eerstvolgende cyclus de ingreep worden gepland, in een aantal gevallen zal het in een latere cyclus plaatsvinden, afhankelijk van de situatie. U krijgt een recept mee voor een zetpil welke u een uur voor de ingreep in moet nemen. Deze zetpil zal de baarmoeder ontspannen en zorgt voor minder slijmvlies reactie. Aansluitend aan de ingreep kunt u weer naar huis. Omdat de eerstvolgende controle na 3 maanden is kunt u het beste telefonisch een afspraak maken ongeveer 6 weken na de procedure. Dit zal uw gynaecoloog u na de ingreep toelichten.

Contact