header_gynaecologie

De Essure-sterilisatie

Er is een aparte folder ‘Informatie voor vrouwen die een sterilisatie overwegen’. Daarin staat informatie over de voor: en nadelen van een sterilisatie en de verschillende methoden.

Wie doet de sterilisatie?
Een gynaecoloog doet de ingreep. Een hysteroscopische sterilisatie is geen moeilijke ingreep. Maar voor een goed resultaat is het wel belangrijk dat de gynaecoloog deze ingreep regelmatig doet. Mogelijk ken je de gynaecoloog nog niet die bij jou de ingreep doet. Als je dat een bezwaar vindt, kun je vooraf een aparte afspraak maken op de polikliniek om kennis te maken.

Voorbereiding op de sterilisatie
Verzekering Een sterilisatie valt niet binnen het basispakket. Vraag je verzekering welke aanvullende verzekering voldoet. Dit verschilt per verzekeraar, per pakket en per jaar. Als de sterilisatie volledig wordt vergoed, heb je meestal geen kosten van je eigen risico. De nacontrole met echo of baarmoederfoto na drie maanden valt wel onder het eigen risico. 

Niet zwanger zijn
Zorg dat je niet zwanger bent tijdens de sterilisatie. Zorg dat er geen kans is dat er net een bevruchting is geweest. Als je de pil slikt, gebruik deze door tot de controle na drie maanden. Als je een spiraaltje hebt, laat dit bij de nacontrole pas verwijderen. Het spiraaltje kan blijven zitten tijdens de ingreep. Gebruik je condooms of is er een risico op een zwangerschap? Dan kun je de sterilisatie het beste in de eerste week na je menstruatie laten doen, in elk geval voor je eisprong.
Van je eigen ziekenhuis krijg je verder informatie over plaats en tijd van de ingreep. De gynaecoloog geeft je meestal een recept voor pijnstillers. Je neemt de pijnstillers op de avond voor en de dag van de ingreep in.

De dagopname
De ingreep zelf duurt ongeveer 10 minuten. Deze gebeurt op de dagbehandeling. Afhankelijk van je situatie ben je meestal 1 tot maximaal 2 uur in het ziekenhuis. Je kunt iemand meenemen. De gynaecoloog vertelt je stap voor stap wat hij/zij doet.
 

Hoe gaat de ingreep?
tl_files/Content/Gynaecologie/Essure placement.pngJe ligt op een gynaecologische stoel. De gynaecoloog brengt een dunne buis met camera in de vagina in. Als de gynaecoloog de baarmoedermond ziet, schuift hij/zij de buis voorzichtig verder in de baarmoeder. Dit kan gevoelig zijn. Via deze buis krijg je vloeistof in de baarmoeder waardoor deze een beetje uitzet. Nu kun je de binnenkant van je baarmoeder op een beeldscherm zien. Aan de bovenkant zie je de openingen van de eileiders. Met een instrument plaatst de gynaecoloog de veertjes in de eileiders. Tijdens en vlak na de ingreep kun je een menstruatieachtig gevoel en krampen hebben. De meeste vrouwen vinden dat geen probleem. De pijnstillers helpen meestal voldoende. Sommige vrouwen zijn misselijk, moeten overgeven of kunnen flauwvallen kort na de ingreep.

Naar huis
Als de ingreep klaar is en je voelt je goed, kun je naar huis. Je krijgt een afspraak voor nacontrole. 

Weer thuis
Het lichte menstruatiegevoel verdwijnt meestal binnen een paar uur. Zo nodig kun je een pijnstiller nemen. Je kunt de eerste week na de ingreep nog wat bloed via de vagina verliezen. Meestal kun je na een of twee dagen weer werken. 

Neem contact op:
als je hevig bloedverlies hebt
als je steeds meer buikpijn krijgt
als je koorts hebt (38 graden of hoger)

Bij een sterilisatie is de kans op een infectie niet groot. Als je een infectie hebt, dan heb je antibiotica nodig.

tl_files/Content/Gynaecologie/Essure_Dye_Test.jpgBetrouwbaar na drie maanden na de controle
Na drie maanden zijn de veertjes voldoende ingegroeid en de eileiders afgesloten. Met de echo controleert de gynaecoloog of de veertjes op de juiste plaats liggen. Dan weet je dat je sterilisatie betrouwbaar is. Tot die tijd heb je dus nog andere anticonceptie nodig. In sommige gevallen is het nodig om een baarmoederfoto te maken als nacontrole.

Baarmoeder verwijderen?
Wordt later je baarmoeder verwijderd om wat voor reden dan ook? Laat je gynaecoloog weten dat je een hysteroscopische sterilisatie hebt gehad. De veertjes moeten dan ook worden verwijderd. Dit gebeurt niet altijd vanzelf als de gynaecoloog de baarmoeder verwijdert.

Klachten van de veertjes?
Als je het vermoeden hebt dat je last hebt van de veertjes, neem dan contact op met je gynaecoloog. Sommige vrouwen geven aan dat zij klachten hebben gekregen na plaatsing van de veertjes. Het gaat om pijn, abnormaal bloedverlies, huidirritatie, gewichtsschommelingen en stemmingswisselingen. Mogelijk komen deze klachten door een allergische reactie, mogelijk direct door het veertje. De gynaecoloog kan de veertjes meestal laparoscopisch verwijderen.

Toch zwanger?
Na een hysteroscopische sterilisatie worden 0-4 per 1.000 vrouwen zwanger. Ben je zwanger geworden na de sterilisatie? Neem dan contact op met de gynaecoloog. Mogelijk heb je een hoger risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. 

 

Contact