header_gynaecologie

De baarmoederfoto

Het maken van een baarmoederfoto is soms nodig na Essure sterilisatie en vindt plaats op de afdeling Radiologie.

tl_files/Content/Gynaecologie/Essure_Dye_Test.jpgDoel
Er wordt gekeken naar aanwezigheid en plaats van de veertjes. Ook wordt gekeken naar de doorgankelijkheid van beide eileiders.

Voorbereidingen
U ontvangt van de assistente van de polikliniek Gynaecologie een aanvraagformulier voor de baarmoederfoto. Met deze aanvraag gaat u naar de afdeling Radiologie (route 70) om een afspraak voor het onderzoek te maken. De foto wordt meestal niet eerder dan 12 weken na de sterilisatie gemaakt.

Ook ontvangt u van de assistente een recept voor Zithromax. U kunt deze tabletten bij uw eigen apotheek halen. U moet 12 uur vóór de foto 2 tabletten Zithromax van 500 mgr. innemen. Dit is om te voorkomen dat er tijdens het maken van de foto een opstijgende infectie van de baarmoedermond ontstaat.

Voor het maken van een afspraak kunt u bellen met de afdeling  van maandag t/m vrijdag van 08:30 uur tot 16:30 uur. Telefoonnummer 0515 - 48 85 20


Het onderzoek
Op de dag van het onderzoek meldt u zich op de afdeling Radiologie. Het onderzoek wordt door een gynaecoloog uitgevoerd. De gynaecoloog wordt hierbij geassisteerd door een radiologisch medewerker. Het hele onderzoek neemt ongeveer 10 minuten in beslag.

Door de gynaecoloog wordt een dun slangetje in de baarmoeder gedaan waardoor een vloeistof door baarmoeder en eileiders wordt gespoten. Het plaatsen van de katheter in de baarmoeder is nauwelijks pijnlijk. Het inspuiten van de vloeistof kan pijnlijk zijn. Dit gebeurt onder doorlichting.

tl_files/Content/Gynaecologie/HSG na essure.gif

Na het onderzoek
We adviseren u om na het onderzoek niet zelf naar huis te rijden, maar iemand mee te nemen die u begeleidt. Na het onderzoek blijft een wat kramperig gevoel in de onderbuik bestaan. Dit is normaal, in zeldzame gevallen kan het gebeuren dat de buikpijn steeds erger wordt en u hoge koorts krijgt. (boven 38 graden Celsius). U moet dan contact opnemen met de polikliniek Gynaecologie. Telefoonnummer 0515 - 48 8983 of ’s avonds en in het weekend met de huisarts.

De uitslag
De uitslag wordt direct met u besproken of later aan u doorgebeld.


Contact