header_studies

Welke behandeling?

Algemeen
Wat de beste behandeling is, hangt af van welke klachten u hebt, hoeveel last u er van hebt, wat het onderzoek heeft opgeleverd en of u een verzakking hebt. Op de polikliniek bespreekt u met de specialist uw klachten. U vult een uitgebreide vragenlijst in. Er volgt een inwendig onderzoek. Uw arts maakt zich een voorstelling van wat de klachten voor uw dagelijks leven betekenen en wat voor u de belangrijkste problemen zijn. De specialist verdiept zich in uw persoonlijke omstandigheden die van belang kunnen zijn voor de keus van de behandeling. Met deze inzichten helpt de arts u om de keus te maken die het beste bij u past.

Geen behandeling
Als de klachten niet ernstig zijn, kan uw keus zijn dat er verder geen behandeling plaatsvindt. Uitleg is dan voldoende.

Incontinentiemateriaal
Incontinentiemateriaal is speciaal gemaakt voor verlies van urine en/of verlies van ontlasting. Dit materiaal houdt de huid droger en het houdt geurtjes tegen. Inlegkruisjes of maandverband zijn niet gemaakt om urine op te vangen en blijven vaak te nat, waardoor de huid geïrriteerd raakt.

Keuze
Er zijn verschillende soorten incontinentiemateriaal. In overleg met de verpleegkundige of uw apotheek kunt u het materiaal kiezen dat het beste bij u past.

Hygiëne
Een goede hygiëne en huidverzorging zijn erg belangrijk bij incontinentie. Urine kan voor vervelende huidirritaties zorgen. U kunt dit voorkomen door de huid, vooral in plooien en liezen, goed schoon en droog te houden.

Was de huid regelmatig, liefst zonder zeep, en droog deze daarna goed af. Bij irritaties kunt u de huid met een speciale barrièrecrème insmeren.

Vergoeding
U hebt een recept nodig om incontinentiemateriaal vergoed te krijgen. Een recept kunt u vragen bij uw huisarts, specialist of de verpleegkundige. Niet al het materiaal wordt vergoed door uw zorgverzekeraar, neem als dat nodig is contact op.

Tips
• Draag nooit meer dan 1 inlegverband, neem zonodig een groter.

• Draag goed aansluitend ondergoed, dit voorkomt lekkage.

• Verschoon regelmatig het verband, in de regel 2 tot 5 maal per dag.

Medicijnen

Medicijnen om de blaasspier rustiger te maken bij aandrangincontinentie
Er zijn verschillende medicijnen om de blaasspier rustiger te maken. Het is dan mogelijk het plassen uit te stellen en vaak worden de plassen ook weer groter. Bij de één werkt het medicijn heel goed en bij de ander helemaal niet. Bijwerkingen zijn een droge mond of droge ogen en obstipatie.

Oestrogenen
Vrouwelijke hormonen (oestrogenen) houden het slijmvlies van de vagina steviger. Na de overgang wordt de vagina schraler. Dit kan leiden tot afscheiding en pijn bij het vrijen. Oestrogenen worden in de vagina ingebracht als crème of zetpil. Dit kan een gunstig effect hebben op klachten van urineverlies. Oestrogenen worden ook geadviseerd als een ring afscheidingsklachten of irritatie geeft.

Laxantia
Bepaalde medicijnen maken de ontlasting soepeler. Bij verstopping zijn lichamelijke beweging, veel vezels en rauwkost eten en voldoende drinken erg belangrijk. Als dit onvoldoende helpt, worden laxantia geadviseerd. De laxantia die voorgeschreven worden, maken de darmen niet lui. Er treedt geen gewenning op.

Ring
Er zijn verschillende soorten ringen voor verzakkingen. Ze zijn gemaakt van een soepel silicone. De ring houdt de verzakte blaas of een baarmoeder op de juiste plaats, wat een beter gevoel geeft. Seks is gewoon mogelijk. Een ring is niet voor iedereen geschikt. Het soort verzakking en de stevigheid van de bekkenbodem spelen hierbij een rol.

Bijwerkingen
Er kan irritatie ontstaan van de vaginawand door langdurige druk van de ring. Dit uit zich door meer afscheiding, bloedverlies en/of pijn. In dat geval zal

de gynaecoloog oestrogenen voorschrijven. Vrouwen die de ring zelf in- en uitdoen, kunnen deze ’s nachts uitlaten. Problemen zullen dan minder snel optreden.

Opereren of een ring
Een ring en een operatie hebben allebei voor- en nadelen. Het ligt aan de persoonlijke situatie welke voor- en nadelen belangrijk zijn. Het voordeel van een operatie is dat de klachten vaak definitief zijn opgelost. Een operatie heeft ook nadelen. Een operatie helpt meestal goed tegen de klachten, maar soms minder goed dan verwacht. Er kunnen nieuwe klachten of complicaties ontstaan. Na een aantal jaar ontstaat soms opnieuw een verzakking. Tegenwoordig is een operatie voor bekkenbodemklachten ook op hogere leeftijd mogelijk. Leeftijd is dus geen reden meer om van een operatie af te zien.

Fysiotherapie
De fysiotherapeut geeft uitleg over de ligging en functie van de bekkenbodemspieren en organen in het bekken. Ze legt uit wat de juiste toilethoudingen zijn voor plassen en ontlasting. Zo krijgt u een goede lediging zonder de bekkenbodemspieren verkeerd te gebruiken. Daarnaast kan zij adviezen geven over drinken, voeding, hoe u het plassen kunt uitstellen als u last hebt van aandrangincontinentie en nog veel meer.

Oefentherapie
U leert hoe u de bekkenbodem kunt aanspannen en ontspannen en krijgt hiervoor oefeningen. De bekkenfysiotherapeut kan ook inwendig voelen of werken met myofeedback apparatuur. U weet dan of u de oefeningen goed doet.

Welke fysiotherapeuten
In het ziekenhuis werken bekkenfysiotherapeuten. Eén van hen stelt met u een persoonlijk behandelplan op naar aanleiding van uw klachten en doelstellingen. Zij beoordeelt de werking van uw bekkenbodemspieren. Wij werken ook samen met de andere bekkenfysiotherapeuten uit onze regio. U kunt kiezen voor een behandeling dichter bij uw eigen huis. Zie de folder “Bekkenfysiotherapie in Friesland en de Noordoostpolder”.

Operatie
Een operatie is één van de mogelijke behandelingen voor klachten die door verzakkingen worden veroorzaakt en/of urine-incontinentie. Opereren is de ingrijpendste behandeling. Het is daarom goed om te weten wat een operatie inhoudt en welke andere behandelingen er zijn.

Er zijn verschillende operaties voor verzakkingen en urine-incontinentie. Vrijwel alle operaties gebeuren via de vagina, dus niet via een snee in de buik. Als het wel via de buik gebeurt, wordt dat vermeld. Nogal eens zijn verschillende organen tegelijkertijd verzakt. In dat geval zal een combinatie van ingrepen worden voorgesteld.

De operatie helpt meestal goed tegen de klachten. Ze geven veel minder last of zijn zelfs helemaal over. Aan de andere kant brengt een operatie altijd risico’s met zich mee.

Bekkenbodemproblemen zijn niet gevaarlijk voor uw gezondheid. U hebt dus de tijd om de voor- en nadelen af te wegen en uw keus te maken. Als u twijfels hebt over de operatie of nog vragen hebt, laat u dat ons weten?

Tenslotte
Als u na het lezen van deze folder nog vragen hebt, kunt u op werkdagen contact opnemen met de polikliniek Gynaecologie. Van 08.30 tot 16.30 uur. Telefoonnummer: (0515) 48 89 83.

Contact