header_verloskunde

Bad bevalling

tl_files/Content/verloskunde/beval bad antonius ziekenhuis sneek.jpg

Bevallen in bad is één van de manieren om te bevallen. Een bevalling in bad verloopt over het algemeen ontspannen, soepel en minder stressvol. Veel vrouwen die een badbevalling hebben gehad, zijn daar tevreden over.

Voordelen badbevalling
Warm water werkt als natuurlijke pijnbestrijding. In warm water maakt u makkelijker endorfines aan. Dit zijn een soort natuurlijke pijnstillers. In het warme water kunt u ook beter ontspannen. Hierdoor maakt u minder stresshormonen aan. Dit zorgt ervoor dat u de weeën beter kunt verdragen. En dat u minder pijnstillers nodig heeft. Andere voordelen van een badbevalling zijn:

  • Het warme water zorgt voor een betere doorbloeding. Daardoor maakt u meer oxytocine aan. Dit is een bevallingshormoon dat zorgt voor goede, krachtige weeën.
  • U bent gewichtsloos in het water. Daardoor kunt u beter bewegen. En een bevalhouding aannemen die u fijn vindt en voor meer ruimte in de uw bekken zorgen. Zo kan de baby goed indalen.
  • In bad kunt u makkelijk op uw knieën of hurken zitten, terwijl u leunt tegen de badrand. Daardoor helpt de zwaartekracht mee bij de bevalling. Dit is beter voor de ontsluiting.
  • De warmte zorgt voor een betere doorbloeding van het gebied tussen uw vagina en anus. Dit gebied rekt daardoor makkelijker mee. Daardoor is er minder vaak een knip nodig.
  • Vrouwen die in bad bevallen scheuren minder vaak uit.
  • Uw bekkengebied is zachter en beter doorbloed. Daardoor kan bevallen in bad minder pijn doen voor vrouwen met bekkenpijn.

Wanneer in bad?
Het beste moment om in bad te gaan is met krachtige, regelmatige weeën. Het effect van het warme water is dan het grootst. De ontsluiting en/of geboorte van de baby kunnen in bad gebeuren. Als het nodig is kunnen we tijdens de bevalling ook een hartfilmpje maken. Dit gebeurt met een draadloos, waterdicht apparaat.

Veiligheid bij badbevalling
Een badbevalling is even veilig als een ‘normale’ bevalling. Uit studies blijkt dat baby’s en hun moeders bij badbevallingen niet vaker problemen krijgen. De navelstreng kan wel afscheuren als de baby na de geboorte te snel boven water komt. De arts of verloskundige let hier extra goed op.

Als de moeder haar warmte niet kwijt kan door te zweten, stijgt de lichaamstemperatuur van de ongeboren baby. Een hogere lichaamstemperatuur bij de moeder of ongeboren baby kan zorgen voor een te snelle hartslag van de baby. Dit kan na de geboorte zorgen voor problemen. Daarom mag het badwater nooit warmer zijn dan 37,7°C.

Als de bevalling normaal verloopt, gaat de baby pas ademhalen bij contact met de lucht. Heel soms gaat de baby direct na de geboorte al ademhalen. Dit komt door zuurstoftekort tijdens de bevalling. Als dat gebeurt, kan een baby tijdens een badbevalling badwater inslikken. Als het niet duidelijk is hoe het met uw ongeboren kind gaat, vragen wij u om uit het bad te gaan.

Badbevalling regelen
Een badbevalling kunt u bespreken met uw eigen verloskundige van de thuispraktijk (poliklinische bevalling), maar ook wanneer u een medische indicatie heeft kunt u een badbevalling bespreken met uw klinisch verloskundige of gynaecoloog. We maken bij het goedkeuren van een badbevalling onderscheid tussen de ontsluitingsperiode en de uitdrijving (de daadwerkelijke geboorte), in sommige situaties is het niet mogelijk om beide of één van beide in bad door te brengen.

Er zijn vijf verloskamers in het Antonius ziekenhuis, alle kamer hebben een badkamer met douche en toilet. Op de gang is één aparte badkamer waar een speciaal bevalbad is. Er is dimlicht aanwezig en tevens is er een relaxstoel voor de partner. U kunt de badkamer met bevalbad helaas niet reserveren.

Waar u verder aan moet denken

  • Neem badslippers, een badjas en badlaken mee. Als uw partner het bad met u wil gebruiken, moet uw partner badkleding meenemen.
  • Zorg ervoor dat u tijdens en na de badbevalling voldoende drinkt en regelmatig plast en af en toe lichte voeding tot u neemt.
  • U mag geen olie- en zeephoudende producten in het bad gebruiken. (nek)kussentje meenemen om te gebruiken in bad. In het Antonius Ziekenhuis beschikken we verder over een aantal opblaasballen om weeën zittend op te vangen, mocht u dit willen afwisselen met het opvangen in het bad.
Contact