header_studies

Verschillende aandoeningen

Bekkenbodem
De bekkenbodem is belangrijk voor ons dagelijks functioneren. De bekkenbodem

• Ondersteunt de organen in het bekkenorganen en en geeft stabiliteit aan het bekken.

• Zorgt voor het ophouden en doorlaten van urine en ontlasting

• Maakt seks mogelijk.

• Maakt een geboorte mogelijk.

meer informatie is ook te vinden op bekkenbodem4all.nl

Hoe werkt de bekkenbodem
Het bekken is een soort trechter van botten. De blaas, de baarmoeder, de vagina en het eind van de darm liggen in het bekken. Of beter gezegd: ze hangen met banden aan de botten van het bekken. Tussen deze organen

zit bindweefsel. De bekkenbodem is een laag spieren die de bodem van de trechter afsluit en de organen in het bekken ondersteunt. De bekkenbodem heeft een opening voor de plasbuis, de vagina en de anus.

Bekkenbodemspieren
De bekkenbodemspieren zijn altijd een beetje aangespannen. Ze sluiten de plasbuis en de endeldarm af zonder dat je u daar iets voor hoeft te doen. De endeldarm is het laatste stukje van de darm vlak boven de anus. U houdt zo ongemerkt plas en ontlasting op. Als u naar het toilet gaat, ontspannen deze spieren. Ook tijdens het vrijen is er ontspanning nodig van de bekkenbodem.

Plassen
Urine wordt opgevangen in de blaas. Als de blaas vol is, ontstaat aandrang om te plassen. De blaas en plasbuis worden door een kringspier afgesloten. De bekkenbodemspieren en omliggend steunweefsel zorgen ervoor dat de blaas en de urinebuis op hun plaats blijven. Bij het plassen ontspannen de kringspier en de bekkenbodem. De blaas trekt zich samen waardoor urine naar buiten kan lopen.

Poepen
Als de endeldarm vol raakt met ontlasting, ontstaat aandrang. De ontlasting komt dieper in het bekken. De sluitspier bij de anus spant aan om zo de ontlasting te kunnen ophouden. Bij het poepen, ontspant de sluitspier. De bekkenbodemspier kan ook helpen om de ontlasting op te houden. Op het toilet moet de spier wel ontspannen voor een goede leging van de darm.

Algemene informatie over bekkenbodemproblemen

Stressincontinentie (inspanningsincontinentie)
Bij stressincontinentie is er urineverlies bij bijvoorbeeld bij niezen, iets optillen, sporten of snel opstaan. Er is dan opeens veel druk in de buikholte. De behandeling bestaat uit bekkenfysiotherapie. Bij onvoldoende succes is een operatie een goede mogelijkheid.

Aandrangincontinentie (urge-incontinentie)
Bij aandrangincontinentie is er plotseling aandrang en kan het toilet niet op tijd worden gehaald. Dit kan gebeuren tijdens het openen van de deur of bij het horen van stromend water. De behandeling bestaat uit bekkenfysiotherapie en kan als dat nodig is met medicijnen worden ondersteund.

Gemengde incontinentie voor urine
Nogal wat vrouwen hebben tegelijkertijd last van aandrang – en inspanningsincontinentie.

Obstipatie (verstopping)
Als de ontlasting minder vaak komt dan drie keer per week of hard en keutelig is, spreken we van obstipatie. Obstipatie kan ontstaan door een voedingspatroon met te weinig vezels of vocht. Het te lang ophouden van ontlasting, waardoor de ontlasting indikt en hard wordt, kan ook een oorzaak zijn. Voor een goede werking van de darm is het belangrijk dat de voeding voldoende voedingsvezels en vocht bevat. Bepaalde medicijnen kunnen tot obstipatie leiden. Laxantia zijn medicijnen om de ontlasting zacht te maken.

Ledigingstoornis
Als het moeilijk is de ontlasting kwijt te raken spreken we van een ledigingstoornis. Het bereikt dan wel het laatste deel van de endeldarm, maar het goed legen lukt niet. De ontlasting kan dan de hele dag door in beetjes komen bij elk bezoek aan het toilet. De behandeling bestaat uit voedingsadviezen en toiletadviezen van de bekkenfysiotherapeut, als dat nodig is met medicijnen.

Verlies van ontlasting
Ontlastingverlies kan vele vormen aannemen. Het kan variëren van het niet goed tegen kunnen houden van een wind, van het verlies van dunne ontlasting tot verlies vaste ontlasting. Er kan ongemerkt verlies zijn, maar het kan ook zijn dat er aandrang komt en er onvoldoende tijd is om het toilet te bereiken. Er is vaak een combinatie van oorzaken. De behandeling bestaat uit bekkenfysiotherapie en voedingsadviezen met, als dat nodig is, medicijnen. Sommige vrouwen komen in aanmerking voor een hersteloperatie van de kringspier.

Verzakkingen
Bij een verzakking zakken de organen in het bekken omlaag. Een verzakking kan aan de buitenkant tussen de benen zichtbaar zijn. Bij persen is dit vaak beter te zien. Er is of komt een bol te voorschijn. Als de verzakking minder groot is, kan de gynaecoloog de verzakking met het inwendig onderzoek vaststellen. Er worden verschillende verzakkingen onderscheiden. Vaak zijn verschillende organen tegelijk verzakt. De behandeling is afhankelijk van de ernst van de klachten en kan bestaan uit bekkenfysiotherapie, het gebruik van een ring of een operatie.

Voorwandverzakking
De voorkant van de vagina is naar beneden gezakt in het bekken; dit wordt voorwandverzakking genoemd. Omdat de blaas op een deel van deze voorwand rust, is de blaas ook verzakt.

Achterwandverzakking
De achterkant van de vagina is naar beneden gezakt in het bekken. Omdat de endeldarm op een deel van deze achterwand ligt, is de endeldarm ook verzakt. De dunne darm kan ook verzakken in deze ruimte.

Baarmoederverzakking
De baarmoeder is naar beneden gezakt in het bekken. Als de verzakking ver is gevorderd, kan de baarmoedermond in de vagina worden gezien.

Vaginatopverzakking
Als de baarmoeder verwijderd is, kan in het midden tussen de voor- en achterwand, de vaginatop verzakken.

Overactieve bekkenbodem
Wanneer de bekkenbodemspieren te gespannen zijn, spreken we van een overactieve bekkenbodem. Dit kan een scala aan klachten geven.

Het kan leiden tot pijn onder in de buik, maar er kunnen ook problemen ontstaan met poepen en plassen. Door de spierspanning kunnen darmen en blaas geprikkeld raken. Door onvoldoende ontspanning bij poepen en plassen kan er een probleem bij het legen van de darm ontstaan.

Er kunnen klachten ontstaan op seksueel gebied. De vagina raakt minder goed doorbloed waardoor het droger blijft. De vagina kan ook zo verkrampt zijn dat gemeenschap niet mogelijk is.

Andere oorzaken
Een te gespannen bekkenbodem kan een psychologische oorzaak hebben. Meisjes en vrouwen met een negatief gevoel over hun onderlichaam spannen hun bekkenbodemspieren vaak onwillekeurig te sterk. Dit kan komen door nare seksuele ervaringen of door de opvoeding. Overactiviteit kan ook ontstaan als reactie op pijn, zoals bijvoorbeeld bij een complicatie na een operatie. Maar het komt ook voor dat het niet duidelijk is wat de oorzaak is. De behandeling gebeurt door een bekkenfysiotherapeut. Zij leert hoe je de bekkenbodemspieren kunt ontspannen. Als er ernstiger psychische problemen zijn, is er hulp nodig van een psycholoog.

Tenslotte
Als u na het lezen van deze folder nog vragen hebt, kunt u op werkdagen contact opnemen met de polikliniek Gynaecologie. Van 08.30 tot 16.30 uur. Telefoonnummer: (0515) 48 89 83.

Contact