header_vruchtbaarheid

Ovulatie inductie

Indicatie
Een veel voorkomende oorzaak van verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen is een gestoorde menstruele cyclus. Als de normale afgifte van hormonen verstoord is, zullen er geen eicellen rijpen en zal er geen eisprong plaatsvinden, dit heet anovulatie. Het wordt heel veel gevonden bij polycysteus ovarium syndroom.

Met behulp van bepaalde medicijnen kan de menstruele cyclus worden nagebootst om zo de eicelrijping en de eisprong tot stand te brengen. Dit kan met tabletten of met dagelijkse hormooninjecties. Er wordt daarbij met behulp van een echo langs vaginale weg zorgvuldig gecontroleerd hoe de eierstokken op de behandeling reageren. De gynaecoloog kan zo precies zien wat er gebeurt in de eierstokken en beoordelen wanneer de kans op een zwangerschap zo groot mogelijk wordt gemaakt, en een overstimulatie zo veel mogelijk wordt vermeden. Als het juiste moment van de eisprong is gevonden kan de eicel op de normale manier worden bevrucht.

De belangrijkste complicatie van deze behandeling is een overstimulatie. Dan rijpen er te veel eicellen. Hierdoor kunnen lichamelijke klachten ontstaan en/of een meerlingzwangerschap. Een goede controle is daarom heel belangrijk. Indien de gynaecoloog vreest dat er ernstige lichamelijke klachten  of een meerlingzwangerschap op gaat treden kan de behandeling worden gestaakt zodat er geen eisprong optreedt. Daarnaast wordt seksueel contact ontraden.

De kans op een zwangerschap na ovulatie-inductie is van veel factoren afhankelijk zoals de leeftijd van de vrouw, de oorzaak van de verminderde vruchtbaarheid en eventuele andere problemen die de vruchtbaarheid beïnvloeden. Deze is gemiddeld 10-12% per cyclus.

Bij alle vruchtbaarheidsbehandelingen is er een iets verhoogd risico op een miskraam. Er zijn geen gezondheidsrisico’s voor de baby.

Lees meer over het gebruik van Clomid en Provera

Meer kunt u lezen in de folder; ‘een duidelijk verhaal over ovulatie-inductie’.

Contact